Terpan je 1880. svesnim, ali nepromišljenim postupkom prenet iz Severne Amerike u evropske vode. Uvoznici su bili ubeđeni da su uvezli vrstu soma koja može da poraste velika, ali suprotno predviđanjima uspostavilo se da je mali rastom. U našu zemlju je stigao 1902. i brzo se raširio po svim prirodnim vodama. Do 60-tih godina je bio vrlo rasprostranjen poslednjih godina se smanjio njegov broj. Živi u stajaćim vodama koje se lako zagrevaju i sporo tekućim potocima i rekama sa peskovitim ili muljevitim dnom. Naročito velike populacije terpana se nalaze u rukavcima nizijskih reka. Sa one strane Dunava je veoma redak.

U vodama koje naseljava svoja staništa nalazi u delovima sa većom dubinom (leti) i na dnu koje je puno panjeva, granja, ševara i podvodnog rastinja. Terpan je riba koja živi u jatima koja sadrže jedinke istog uzrasta. Može se naći i u plićacima (u proleće i u jesen), naročito kada je u potrazi za hranom, koju ne bira mnogo. Terpan napada sve što može da savlada i proguta, uključujući i žive ribice za kojima se ponekada digne sve do površine u nastojanju da ih. uhvati. Preko dana malo se kreće, a noću je aktivan. Polnu zrelost mužjak postiže u drugoj, a ženka u trećoj godini života.



Terpan ima zdepasto telo i široku glavu i sitne oči. Telo mu je tamno braon boje sa ljubičastim, bronzanim ili zelenim prelivima. Koža mu je sluzava – nema krljušti – i liči na soma. Na leđnom peraju ima tri oštre bodlje čiji ubodi mogu da izazovu prilično jake bolove koji traju i po nekoliko sati. Njegova najveća težina je retko preko 500 do 800 g, a dužina 20 do 25 cm.

Terpan ima neverovatnu sposobnost razmnožavanja i preživljavanja. Mresti se od kraja aprila do kraja maja ili do juna, pri čemu polno zrele ženke izbacuju relativno veliku količinu ikre. Ženka svoje gnezdo pravi na dobro skrivenim mestima, nekad i u predmetima koji se nalaze ispod vode. Izbacije do 5000 jajašaca, koja su uglavnom velika, prečnika oko 3 mm. Po završetku mresta desi se da oba roditelja čuvaju svoju ikru iz koje se izlegne mlađ za 6 -9 dana. Mlađ stara 23 -53 dana hrani se zooplanktonima, a kasnije postaje svaštojed.

Terpan svojim razmnožavanjem ugrožava populaciju ostalih ribljih vrsta u prirodnim vodama, jer jede ikru drugih vrsta u vreme njene inkubacije i što, kao grabljivica, jede i tek izleglu mlađ drugih vrsta. Nanosi velike štete ako se previše umnoži.

Meso terpana je veoma ukusno, bez kosti i veoma je tražena na tržištu.